des de 1963

La nostra
història

Inicis

El 14 d’agost de 1962 un grup de Blanes, encara no constituït com a entitat, actuava per primer cop junt, dalt d’un escenari, a “la plaça de Manlleu”.

 

Aquest va ser l’inici de l’entitat que aquest 2023 celebra els seixanta anys de la seva fundació. Per tant, més de 60 anys d’espectacles d’arrel tradicional avalen la trajectòria de l’Esbart Joaquim Ruyra, sense cap mena de dubte, una de les formacions amb més tradició a les terres gironines i arreu del país.

Des de la seva fundació el 1962, ha seguit una línia de treball al costat de la dansa tradicional, amb etapes ben diferents. L’entitat ha sabut adaptar-se als nous temps per oferir un espectacle fidel a la tradició quan ha calgut, i de nova creació d’arrel tradicional, seguint la línia que la direcció del moment, ha cregut oportuna.

 

Des del 2008, quan el grup perd el qui va ser el primer director i fundador, l’entitat va començar un procés de renovació constant. En aquell moment, es va creure oportú confiar en un nou director, Eduard Ventura, que va obligar a reinventar-se cada dia i imaginar l’aportació de l’Esbart en un nou marc.

 

Tot i la seva inesperada mort, l’entitat va afrontar el 2012 un dels reptes més engrescadors dels darrers anys, la creació d’un espectacle sobre el Dret a Decidir (ja explicat). A partir del 2014, i n’assumeix la direcció en David Martínez, que acabaria el 2021. Des d’aquest any, l’Esbart s’ha coordinat amb una direcció col·legiada del grup i comptant amb creadors i mestres de dansa, com és el cas de Xavier Bagà, que treballa amb el grup des del setembre del 2021.

Amb el pas
dels anys...

Actualment

El Cos de dansa de l’Esbart ofereix un espectacle que recull coreografies d’autors de talla nacional com Manuel Cubeles, Albert Sans, Jaume Guasch, Eduard Ventura així com el mateix David, a més de coreografies del repertori tradicional. I, sobretot, un munt de peces de nova composició que ha aportat la direcció actual.

 

L’Esbart ha recorregut tots els Països Catalans, així com bona part d’Europa i el continent Americà. Ha ofert un parell d’actuacions al Palau de la música catalana (2003 i 2013), al festival de Peralada (1994 amb l’Esbart Marboleny de Les Preses i el 2003), el festival de la Porta Ferrada (2012), la representació de Catalunya a l’Exposició Internacional de Sevilla el 1992,  així com en escenaris de prestigi europeus i internacionals. Els darrers anys a Corea del Sud i Xangai.